Bu alana erişim yetkiniz yoktur!

Optimed Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Medeni ASMA çocuklarda şeker hastalığı (diyabet) hakkında bilgi verdi

Şeker hastalığı (diyabet) erişkinlerde daha sık görüldüğünden daha çok erişkinlerin hastalığı olarak bilinir ve çocuklarda şeker hastalığı olabileceği pek akla gelmez. Konuyla ilgili Optimed Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Medeni ASMA çocuklarda şeker hastalığı (diyabet) hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Çocuklarda şeker hastalığının belirtileri nelerdir?

Zayıflama, bol su içme, çok sık bir şekilde idrara çıkma, ağız kokusu, halsizlik, karın ağrısı ve gelişimin durması çocuklarda şeker hastalığının en önemli belirtilerindendir.

Yetişkinliklerdeki şeker hastalığından farkı nedir?

Çocuklarda ve yetişkinlerdeki şeker hastalığı arasındaki en büyük fark insülin oranıdır. Hastalık esnasında yetişkinlerde insülin oranı daha fazla iken çocuklarda azdır.

Çocuklarda diyabet kontrolü nasıl yapılır?

Eğer çocuk yukarıda saydığımız zayıflama, bol su içme, çok sık idrara çıkma, ağız kokusu, halsizlik, karın ağrısı ve gelişimin durması gibi semptomlar gösteriyorsa hemen bir Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları hekimine muayene olmalıdır.

Hekimin hastalık belirtilerine bağlı olarak yapılmasını isteyeceği açlık ve tokluk kan şekerinin yanı sıra gerekli diğer tetkiklerin sonucuna bağlı olarak hastada tedavi süreci başlar. Hastanın durumu sonrasında da mutlaka takip edilmelidir.

Hangi yaş aralığındaki çocuklarda daha sık görülür?

Çocuklarda şeker hastalığında herhangi bir yaş sınırlaması yoktur, bebek doğduğu andan itibaren bu hastalığa sahip olabilir. Aynı şekilde her yaşta çocukta gözükebilir.

Çocukluk çağı diyabetinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Çocukluk çağında diyabet kalıcıdır. Bir çocuk ya şeker hastasıdır ya da değildir. Tedavisi tam anlamıyla yapılan bir hastalık olmadığı için hasta buna uygun bir yaşam tarzı belirleyerek hayatına devam edebilmelidir. Düzenli hekim kontrolü, sağlıklı beslenme gibi tedbirler hastalık sürecinde tedbir niteliğindedir. Tedavi sürecinde uygun olarak insülin miktarı belirlenir.

Diyabet süreci insülin dozları, düzenli hekim kontrolü ve beslenme eğitimiyle daha kolay bir hale gelmektedir, bu noktada şeker hastası çocuğun ebeveynlerinin sorumluluk alması gerekmektedir. Ailenin uyguladığı tedbirler ile çocuğun diyabet hastalığına bağlı olarak gelişen komplikasyonlarının önüne geçmesi bu noktada çok önemli bir faktördür.

 

Ana Sayfa