Bu alana erişim yetkiniz yoktur!

Düşük Akım Anestezi: Risksiz, Güvenli ve Çevreye Dost

Medikal ve korunma teknolojisi alanlarında “Yaşam için Teknoloji” anlayışını benimseyerek üretim yapan Dräger Türkiye ve Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği (TARD) iş birliği ile Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “TARD Farkındalık Toplantısı: Uygulamalı Düşük Akım Anestezi Kursu”nda teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.

Farklı üniversitelerden değerli akademisyenlerin ve Dräger Türkiye Akademi Lideri Zahit Kaplan’ın eğitimleriyle gerçekleşen kursta; düşük akım uygulamalarının hastaya, çevreye etkileri ve ülke ekonomisine sağladığı avantajlar, inhalasyon anesteziklerin farmakodinamik ve farmakokinetik etkileri, vaporizatörlerin çalışma prensibi, düşük akım uygulaması ve uygulama stratejileri nedir konularına değinildi. Teorik eğitimlerin ardından dört farklı ameliyathanede eşzamanlı olarak düşük akım uygulaması yapıldı.

Konya’nın ardından Uygulamalı Düşük Akım Anestezi Kursu’nun ikincisi ise Gaziantep Cengiz Gökçek Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Dr. Ersin Aslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleşti.

Gaz kullanımını %70 - %80 oranında azaltarak

hastaya, çevreye ve ekonomiye fayda sağlıyor

Açılış konuşmasında düşük akım anestezi uygulamasının önemine değinen TARD Başkanı Prof. Dr. Meral Kanbak, dernek olarak eğitime ve kurslara verdikleri önemden de bahsetti.

Düşük akım anestezinin, özellikle ekonomik avantajlarına vurgu yapan TARD 2. Başkanı ve Düşük Akım Anestezi Kursu Koordinatörü Prof. Dr. Ali Fuat Erdem, “Korkmadan güvenle uygulayabileceğimiz bir anestezi yönetimi olan Düşük akım anestezi (DAA) uygulamasını yaygınlaştırmak amacıyla 2018 yılında DAA’yı rutin olarak uygulayan Öğretim Üyelerinden gönüllü bir ekip kurduk. 2018 ve 2019 yıllarında farklı illerde on kurs gerçekleştirdik. Pandemi nedeni ile ara verilen kurslara tekrar başladık. TARD Başkanı Prof. Dr. Meral Kanbak’a, katılımcılara ve destekleri için Draeger Firmasına teşekkür ederim” diye konuştu.

Dräger Akademi Türkiye Eğitim Lideri Zahit Kaplan ise “Düşük akım anestezinin yaygınlaşamamasının sebebi, gelişen anestezi cihazlarının yeterince anlaşılamamasıdır. Bunun için bizim amacımız; bu cihazların nasıl çalıştığını anlaşılır kılmak ve Dräger anestezi cihazları ile Düşük akımlı, minimal akımlı ve metabolik akımlı anestezinin ne kadar kolay ve güvenli bir şekilde uygulanabileceğini göstermektir” diyerek, Dräger’in “Yaşam için Teknoloji” anlayışı ile verdiği eğitimlerde amacın fayda sağlamak olduğunu belirtti.

Düşük Akım Anestezi, hastanın ventile edildiği gazı nemlendirerek ve ısıtarak hastaların akciğerini korumada önemli avantajlar sunuyor. Ayrıca, anestezik ajanlar olarak bilinen gaz kullanımını %70 - %80 oranında azaltarak, hastanelerde maliyeti düşürüyor ve çevre kirliliğini azaltıyor. 

Ana Sayfa